Nyhetsbrev December 2013 – Gör 2014 till ett effektivt år!

19 december, 2013

  Facebook like button

header image one
header image two header image three
header image four
header image five  

Gör 2014 till ett effektivt år!

excelspecialisten fyller 20 år banner
Nyfiken på hur du gratis kan effektivisera och förenkla det dagliga arbetet med stora datamängder i Excel? I nyhetsbrev december berättar vi bland annat om verktygen.
Nyhetsbrevet innehåller följande:

  • Inledning
  • Nyheter — Bättre beslut & lönsamhet | Jultävling med fina priser! | Arbeta mer effektivt med Power-verktyg i Excel
  • Utbildning — Nya kursdatum 2014 | Ny utbildning – Business Intelligence i Excel
  • Projekt — Svenska Kyrkan väljer XLTime | SCA – kraftfulla rapporter med PowerPivot
  • Exceltips — Snabba upp ”tröga” Excelark och spara massvis med tid!
  • Kontakta oss
  header image six
  separator

 

Inledning

Inledningsvis vill vi på Excelspecialisten och Nlight Solutions önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt 2014!

Nu är det jul igen! Julledigheten innebär ofta ett skönt avbrott där man får tid till eftertanke. Den bästa tidpunkten för att införa nya rutiner och att effektivisera sitt arbete är när man återvänder till arbetet efter en lite längre ledighet. Man får perspektiv på det man arbetar med och det är nu man skall se över sina arbetssätt och arbetsverktyg. Allt för ofta sitter vi med rapporter och verktyg som är tidsödande och ineffektiva. Det finns mycket tid, pengar och tålamod att spara på att förenkla sitt arbetsflöde genom att ta fram skräddarsydda rapporter eller verksamhetsanpassade inmatningsformulär.

Det är ofta mycket enklare än vad man tror att ta ut data från affärssystem eller lösa Excel-filer för att skapa enkla rapporter som kan göra den stora skillnaden. I Excel finns det gratis funktionalitet för att arbeta med stora datamängder med verktyg som PowerPivot, PowerView, PowerQuery och PowerMap . Excel 2013 tar ett stort steg framåt för att underlätta för användaren att visualisera och bearbeta sin data. Läs mer nedan om dessa verktyg och hur du kan använda dem.

Kontakta oss gärna så berättar vi hur vi kan hjälpa er med att få en mer behaglig start på det nya året!

Med vänliga hälsningar

Johan Öhrn
Vice VD
Excelspecialisten & Nlight Solutions

 
 
  separator

 

Bättre beslut & lönsamhet

Business Intelligence i Excel
Det pratas mycket om Business Intelligence (BI), men vad är BI egentligen?

BI är ett brett begrepp som på svenska kan översättas till Beslutsstöd. I grund och botten handlar det om att ta fram rätt information och presentera den på ett logiskt sätt för sammanhanget. Det gör att beslut kan tas med en bättre förståelse av verkligheten. Fokus ligger ofta på att försöka se helheten av affärsverksamheten och att kunna hitta trender baserat på aggregerad data.

Det finns en rad exempel på vanliga frågeställningar som man kan få svar på med hjälp av Business Intelligence. Läs mer om dessa, Business Intelligence och mycket mer på vår webbsida.

Är du nyfiken på vad Business Intelligence kan innebära för er? Kontakta oss på bi@excelspecialisten.se eller
031-340 44 00.

  Läs mer om Business Intelligence  Till Exceltips
 

Jultävling med fina priser

Ekonomimässan 2013 i Kista
Vill du som prenumerant på vårt nyhetsbrev vara med och tävla om fina priser i årets jultävling?

Reglerna är enkla. Skicka in ett förslag på vad du saknar eller vill se mer av i nyhetsbreven från Excelspecialisten under 2014 . När tävlingen är avslutad kommer vi att lotta ut priser bland de bästa förslagen.

1:a pris
Två biobiljetter

2:a pris
Magasinet Excel for Beginners + Skrunch

3:e pris
Magasinet Excel for Beginners

Skicka ditt förslag till tavling@excelspecialisten.se

* Tävlingen pågår tom 2014-01-19

 
  separator

 

Arbeta mer effektivt med Power-verktyg i Excel

Microsofts plattform för Business Intelligence bjuder på ett stort utbud tekniker för att bearbeta och analysera olika typer av data. Excel är det mest använda verktyget att skapa beslutsunderlag på och utbudet funktioner i Excel fortsätter att växa.
Nedanstående verktyg fungerar som add-ins till Excel och kan gratis hämtas från Microsofts hemsida om de inte redan finns med i din Excel-installation.

Excel PowerPivot bild

PowerPivot

Hantera stora datamängder på ett tidseffektivt och kraftfullt sätt. Med PowerPivot kan man enkelt samla data från flera datakällor och sammanställa i en egen struktur med egna beräknade fält. I Excel 2013 finns denna funktionalitet inbyggd direkt men om man har Excel 2010 så behöver man installera ett gratis tilläggsprogram till Excel som kallas PowerPivot för Excel 2010.

  Läs mer om PowerPivot  Läs mer om ...
Excel PowerView bild

PowerView

Utforska, visualisera och presentera din data genom att skapa interaktiva och animerade rapporter. Power View är ett väldigt kraftfullt och enkelt verktyg om man snabbt och enkelt vill kunna förändra sina diagram eller gräva ner djupare i en datamängd.

  Läs mer om PowerView & ladda ner  Läs mer om ...

Nyfiken på hur Business Intelligence kan hjälpa ert företag eller organisation att analysera information rätt, visualisera och skapa rapporter som alla förstår för beslutsunderlag, ta bättre beslut och ge ökad lönsamhet? Tveka inte att kontakta oss på bi@excelspecialisten.se eller 031-340 44 00 så berättar vi mer.

Excel PowerQuery bild

PowerQuery

Förenklar möjligheterna att utföra dataanalyser och dataåtkomst. Utforska, kombinera och förfina data från en eller flera datakällor utan att lämna Excel!

  Läs mer om PowerQuery & ladda ner  Läs mer om ...
Excel PowerMap bild

PowerMap

Visualisera din data med 3D-möjligheter på en karta. Här kan man t.ex. visa diagram över hur försäljningen ser ut för olika länder eller städer genom att lägga diagram på rätt plats på kartan.

  Läs mer om PowerMap & ladda ner  Läs mer om ...
 
 
  separator

 

Utbildning & kurs

Utbildning kurs
Vi erbjuder kurser i Excel, på rätt nivå, som effektivisera och gör ditt dagliga arbete roligare!
Nya kursdatum 2014 ute nu – Boka Excelkurs redan idag!
Under hösten har vi haft högt tryck på våra kurser i Excel, vilket vi givetvis tycker är roligt! Vi har nu uppdaterat vår kurskalender inför 2014 med nya datum för öppna kurser i Excel.

I vårt utbud av öppna kurser hittar du allt från grundkurser till mer avancerade. Gemensamt för alla kurser är att vi innan kursstart genomför en kunskapskontroll för att på bästa sätt genomföra utbildningen. Vi håller kurser i Stockholm och Göteborg, men även på plats hos Er, oavsett var i Sverige ni finns.

  Till utbildningskalendern  Läs mer om utbildningar i excel
Ny utbildning – Business Intelligence i Excel
Lär dig att skapa dashboards, interaktiva rapporter och analyser. På vår kurs Business Intelligence i Excel lär du dig bl.a. PowerPivot och PowerView. Med hjälp av dessa verktyg kan du samla in och länka data från flera olika källor. Du kan också snabbt analysera och visualisera stora datamängder och skapa interaktiva rapporter för att stödja beslutsprocesser och ge välgrundade beslut.

  Läs mer om Business Intelligence i Excel  Läs mer om utbildningar i excel

citat svenska foder ab
Har du frågor eller vill boka någon av våra utbildningar? Kontakta oss via webben eller slå Jörgen, vår utbildningsansvarig, en signal på telefon 031-340 44 00.

  Läs mer om alla våra utbildningar i Excel  Läs mer om utbildningar i excel
 
 
  separator

 

Projekt

Excelforum logotyp
Några exempel på projekt vi genomfört den senaste tiden:

Svenska Kyrkan Partille logotyp
Svenska Kyrkan i Partille väljer XLTime
Svenska Kyrkan i Partille väljer tidrapporteringssystemet XLTime från Excelspecialisten.

XLTime är ett webbaserat verktyg för tidrapportering på projekt där medarbetarna själva rapporterar antal arbetade timmar per projekt och dag. Systemet hanterar även frånvaro, såsom semester, vård av barn, sjukdom etc. Förutom detta finns även möjlighet att lägga in lönearter för ersättningar i form av utlägg, traktamenten och restidsersättning.

SCA logotyp
Nytt projekt för SCA
Excelspecialisten har återigen fått förtroendet att starta upp ett nytt projekt tillsammans med SCA. Projektet syftar till att se över existerande rapporter över försäljningsstatistik. I arbetet ingår utveckling av datalager samt logik för att skapa upp kraftfulla rapporter som dynamiskt uppdateras utefter förändringar i datalagret. Rapportmotorn använder den senaste tekniken från Microsoft med Business Intelligence-verktyget PowerPivot.

 
 
  separator

 
Excelforum logotyp
I detta nyhetsbrev vill vi uppmärksamma er läsare på ett lite oväntat fenomen hos Excel, ett fenomen som ni säkert stött på i ert dagliga arbete. Med detta exceltips finns möjlighet att spara enormt mycket tid!

Snabba upp ”tröga” Excelark

När vi arbetar i Excel måste programmet hålla reda på en hel del information om cellerna, inte bara deras innehåll utan även dess färg, typsnitt och liknande format. Om cellerna är likadana är det lätt för Excel att komma ihåg inställningar. Men ju fler inställningar vi gör på olika ark och olika celler desto tyngre blir arbetet för Excel. I stora kalkylblad kan arbetet därför gå påfallande trögt ibland fast vi tycker att det inte är särskilt stora beräkningar som sker.

Om du tycker ditt ark är påtagligt trögt – gör då en kopia av din arbetsbok och rensa bort all formatering och se om Excel arbetar snabbare så. Om du märker att Excel blir snabbare utan format kan det vara intressant att se över de format som används och göra inställningar över större områden snarare än en cell i taget.

  Till fler Exceltips  Läs mer om ...
 
 
footer image one
separator
 

Kontakta oss

Telefon: Göteborg:   031 – 340 44 00
Stockholm: 08 – 340 100
Email: info@excelspecialisten.se
Övrigt: facebook icon linkedin icon email icon
 
footer image two
footer image three
footer image four Excelspecialisten XLS AB
Åvägen 17F, 412 51 GÖTEBORG
Telefon: 031 – 340 44 00
footer image five
footer image six

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig