Jobba effektivare med verktygsfältet Snabbåtkomst

Ett väldigt bra hjälpmedel, som allt för få känner till och använder, är verktygsfältet ”snabbåtkomst” (Quick Access Toolbar) som finns längst upp till vänster i Excel.

Syftet är att du med hjälp av det ska kunna arbeta snabbare och inte behöva byta menyflik för att komma åt de Excelfunktioner du använder ofta, eller som kanske rent av saknar kortkommando.

Att lägga till Excel funktion från någon av menyflikarna går på ett ögonblick.

– Leta upp ikonen för den funktionen du vill lägga till.

– Högerklicka och välj ”lägg till i verktygsfältet Snabbåtkomst”.

Vill du senare ta bort funktionen så högerklickar du på ikonen i Snabbåtkomst och väljer ”Ta bort från verktygsfältet Snabbåtkomst”.

Om du vill lägga till en funktion som inte finns på någon av menyflikarna, måste du göra detta via dialogrutan Excel-alternativ. Gå till Arkiv→ Alternativ och klicka på ”verktygsfältet Snabbåtkomst”.

Här kan du välja funktioner från olika menyflikar, men även nå samtliga funktioner i Excel genom att göra ett val i ”Välj kommandon från”. Dina valda funktioner visas i listan till höger. Med piltangenterna kan du ändra i vilken ordning funktionerna ska visas i Snabbåtkomst. Här kan du även ta bort en funktion genom att markera en rad i den högra listan och välja ”Ta bort”.

När du är klar klickar du på ”OK” och ikonen för den valda funktionen du valt att lägga till finns nu i Snabbåtkomst.

Verktygsfältet Snabbåtkomst finns i alla Officeprogram och fungerar på samma sätt som ovan.

Med vänliga hälsningar,
Excelspecialisten


Läs mer om våra Excelkurser

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig