Funktionen ANTAL i Excel

Formeln ANTAL i Excel används för att räkna antalet celler som innehåller siffror inom ett angivet område. Det är en enkel men kraftfull funktion för grundläggande dataanalys, särskilt när du vill veta hur många datapunkter som faktiskt är numeriska i ditt dataset.

Syntaxen för ANTAL-formeln är:

ANTAL(värde1; [värde2]; ...)
  • värde1, värde2, …: De celler eller områden du vill räkna som innehåller siffror. Du kan ange upp till 255 värden i funktionen.

ANTAL räknar bara celler som innehåller numeriska värden direkt; den räknar inte celler som innehåller text (även om texten ser ut som ett nummer), logiska värden (sant/falskt), eller tomma celler. Om du till exempel har ett område A1:A5 och cellerna innehåller siffror förutom en cell som är tom eller innehåller text, så kommer ANTAL att räkna alla celler med siffror men ignorera den tomma cellen och cellen med text.

Om du behöver räkna celler baserade på specifika kriterier, som till exempel antalet celler som innehåller ett visst värde eller uppfyller ett visst villkor, skulle du använda funktionerna ANTAL.OM eller ANTAL.OMF istället. Dessa funktioner erbjuder mer avancerad funktionalitet jämfört med den grundläggande ANTAL-funktionen genom att tillåta kriteriebaserad räkning.

Lär dig mer om denna funktion samt andra formler i Excel på vår utbildning Excel Grundkurs.

Med vänliga hälsningar,
Excelspecialisten


Läs mer om våra Excelkurser

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig