Nya funktioner i Excel

14 januari, 2020

Dynamiska matriser och spill

Microsoft har lanserat ny kraftfull funktionalitet i Excel i form av dynamiska matriser. I samband med denna uppdatering får vi också tillgång till sex nya grymma Excelfunktioner för att bl.a. filtrera och sortera listor med hjälp av formler.

Det unika med dynamiska matriser är att de kan ge mer än ett resultat. Resultatvärdena skrivs ut i angränsande celler till den cell där formeln har skrivits. Detta kallas för spill. Resultatområdets storlek är dynamiskt och anpassas efter det antal värden som formeln resulterar i.

Här kan du läsa mer om dynamiska matrisformler och spill

Nya Excelfunktioner

Nedan ser du en översikt över de nya Excelfunktioner som lanseras i samband med denna stora Exceluppdatering. De nya funktionerna nyttjar spill och returnerar flera värden i en lista/matris. Länkarna går till detaljerad information om varje funktion på support.office.com. Vi kommer under våren att genomföra ett kostnadsfritt webinar där vi går igenom de nya funktionerna. Håll utkik här på webben!

 

FILTER (FILTER)

Med FILTER-funktionen kan du filtrera ett dataområde baserat på villkor som du anger.

Detaljerad information

 

SORTERA (SORT)

Funktionen SORTERA sorterar innehållet i ett område eller matris.

Detaljerad information

 

SORTERAEFTER (SORTBY)

Funktionen SORTERAEFTER sorterar innehållet i ett område/lista baserat på värden i ett motsvarande område.

Detaljerad information

 

UNIK (UNIQUE)

Funktionen UNIK returnerar en lista med unika värden i en lista eller ett område.

Detaljerad information

 

SEKVENS (SEQUENCE)

Med funktionen SEKVENS kan du skapa en lista över löpande numrering i en matris.

Detaljerad information

 

SLUMPMATRIS (RANDARRAY)

Med funktionen SLUMPMATRIS kan du generera en matris med slumptal. Det kan vara användbart t.ex. för att skapa en uppsättning med testdata. 

Detaljerad information

 

IMPLICIT SKÄRNINGSOPERATOR: @

Den implicita skärningsoperatorn är en del av den Exceluppgradering som gjorts för att stödja dynamiska matriser. Har du Excelformler där det plötsligt dykt upp ett @? Då har du använt en Excelfunktion som skulle kunna returnera mer än ett värde. Eftersom en cell bara kan innehålla ett värde så har tidigare versioner av Excel returnerat just detta, men nu när dynamiska matriser tillåts kan mer än ett värde returneras. Man har därför lagt till @ för att markera implicit skärningspunkt. Observera att dina befintliga formler kommer att fortsätta att beräknas precis som vanligt.

Här kan du läsa mer om den implicita skärningsoperatorn

 

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig