BI – Våra bästa tips & råd!

4 mars, 2014

Excelspecialisten i expertpanel i dagens industri, våra bästa tips & råd om Business Intelligence

Missade du att Excelspecialisten för ett par veckor sedan ingick i Dagens Industris expertpanel i tematidning Business Intelligence? Misströsta inte, här kommer våra bästa tips och råd från expertpanelen till alla er som inte hade möjlighet att läsa tidningen.

Niklas Mattsson, Business Manager och expert på Business Intelligence hos oss på Excelspecialisten ingick i expertpanelen. Han svarade på frågor från företag och organisationer som funderar eller ligger i uppstarten med Business Intelligence, även kallat BI.

Företag som saknar BI-verktyg idag, hur kommer de igång?

Det enskilt bästa rådet jag kan ge till de som ligger i startgroparna är att inte krångla till det. Börja med att ta fram en vision om vart ni vill nå. Tänk stort från början och bjud in representanter från alla användargrupper för värdefull input. Prioritera sedan vad som är viktigast och börja i liten skala med ett par av de viktigaste rapporterna. Ta sedan ett steg i taget på vägen till en komplett BI-lösning.

Vad är viktigast att tänka på vid införande av ett BI-system?

Själva kärnan i ett BI-system är den data som ska hanteras och det absolut viktigaste är att strukturera den på ett bra och tydligt sätt. Ta reda på var just er data finns och hur den ser ut. Ofta finns affärskritisk data i centrala system men också utspritt i fristående filer hos användarna. Behöver ni samköra t.ex. försäljning med omvärldsdata (väder, valutakurser, befolkningsmängd etc.) finns det idag en mängd onlinetjänster att välja bland.

Vilket BI-verktyg ska man välja?

Har ni redan verktyg i organisationen så undersök möjligheten att vidareutveckla och anpassa dessa för att slippa nyinvesteringar och onödiga kostnader. Idag finns stora möjligheter med s.k. Self Service BI där användarna själva kan skapa och anpassa sina rapporter, allt eftersom verksamhetens behov förändras. Excel kommer med en rad kraftfulla verktyg t.ex. PowerPivot och PowerView och sammantaget ger detta såväl lägre kostnader som ett välbekant gränssnitt för användarna.

Intresserad av en gratis demo i Business Intelligence?
Kontakta oss för en gratis demo där vi berättar hur ni kan använda Business Intelligence i er organisation för att analysera och visualisera data, ta bättre beslut och få ökad lönsamhet.
Ring 031-340 44 00 eller skicka ett mail till info@excelspecialisten.se

Vill du lära dig mer om Business Intelligence? Varför inte boka in dig och dina kollegor till vår utbildning i Business Intelligence? Mer information och hur ni anmäler er finns på kurssidan Business Intelligence i Excel.

 

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig