Dynamisk dataverifiering med hjälp av tabell

Att använda funktionen Dataverifiering för att definiera vilka värden som är tillåtna i specifika celler är kanske ingen nyhet för den vana Excelanvändaren.
Men att göra cellområdet man refererar till i Dataverifieringen, med valet Lista, dynamiskt kanske man inte har tänkt på är en möjlighet. 

Normalt refererar man till ett cellområde där giltiga värden för Dataverifieringen finns, en lista. Om man sedan vill utöka cellområdet, för att lägga till ytterligare giltiga val, måste man manuellt gå in i Dataverifieringen och ändra referensen till det utökade cellområdet.

Utöka listan automatiskt med hjälp av en tabell

Att göra Dataverifieringen dynamisk, innebär att man inte är i behov av någon manuell justering, om man utökar eller minskar cellområdet med giltiga värden.
Man åstadkommer detta genom att först formatera cellområdet man ska refererar till som Tabell.

Gå till menyfliken Infoga och klicka på knappen Tabell (Ctrl+T)

När man sedan skapar dataverifieringen, med valet Lista, refererar man till tabellområdet.

Då rader läggs till, eller tas bort, i tabellområdet anpassas Dataverifieringen med automatik till den nya mängden giltiga värden.

Observera: Tabellen med giltiga värden måste finnas på samma flik som cellerna där man angivit att Dataverifiering ska gälla.
Om man avstår från att använda tabell, kan man ha cellområdet med giltiga värden på en annan flik om man använder minst Excel 2010, men inte om du använder en tidigare version.

Med vänliga hälsningar,
Excelspecialisten


Läs mer om våra Excelkurser

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig