Räkna med tid över en eller fler dygnsgränser

Här får du tips om tre olika sätt att räkna med tid i Excel. Du kan göra på olika sätt beroende på om du vill räkna inom dygnet, över en dygnsgräns eller över flera dygn.

 

Räkna tid inom dygnet                                                                                                                                                                                   

Du känner säkert till att du kan räkna hur många timmar det är mellan två klockslag, genom att ta sluttiden minus starttiden. Det fungerar utmärkt, så länge både start-, och sluttid finns inom samma dygn.

 

Räkna tid över en dygnsgräns

För att räkna ut hur många timmar det är mellan två klockslag inom ett 24-timmarsintervall, kan du använda dig av följande formel: =B1-A1+(B1<A1) Den formeln fungerar oavsett om tidsposterna finns inom samma dygn eller skiljs åt av en dygnsgräns.

 

Räkna tid över flera dygn

Om du däremot räknar med tid mellan datum över flera dygnsgränser, måste du utöver klockslag också ange datum i dina tidsangivelser, t.ex. 2019-12-24 08:00.

Viktigt att veta, är att Excel som standard räknar tid upp till 24 timmar, och börjar sedan om från 0. Vill du kunna se det faktiska antalet, om de överstiger 24, måste du även formatera resultatcellen/cellerna med det anpassade tidsformatet [t]:mm:ss;@.

Du kan även använda dig av digitalrutan ”Formatera celler” och kategorin ”Tid” och där välja alternativet 37:30:55. Det valet är det samma som det anpassade formatet ovan.

 

Med vänliga hälsningar,
Excelspecialisten


Läs mer om våra Excelkurser

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig