Lösenordsskydda Excelarbetsböcker

Vill du förhindra att användare flyttar, ändrar eller tar bort viktiga data från ett kalkylblad eller en arbetsbok i Excel?

När du delar en arbetsbok i Excel med andra användare, kan du skydda data och förhindra att de ändras. Du kan även välja att låsa med ett lösenord som användarna måste ange för att ändra i kalkylbladen och/eller arbetsboken även om detta inte är ett krav. För optimal säkerhet rekommenderar vi dock att man använder ett lösenord och då gärna så starkt som möjligt, dvs. blanda små och stora bokstäver tillsammans med siffror och tecken. Du kan även förhindra att användare ändrar på strukturen i ett kalkylblad och allt detta görs enkelt via menyfliken Granska.


Skydda struktur & fönster i Excel

Att skydda strukturen i en arbetsbok, innebär att man förhindrar att en användare kan ta bort, lägga till eller visa dolda kalkylblad. Det finns även möjlighet att låsa arbetsbokens fönster vilket då även förhindrar att användaren ändrar på arbetsbokens storlek och placering. Observera att skyddet enbart skyddar mot förändring av arbetsbokens struktur och fönster, och att det gäller i hela arbetsboken. För att skydda data, design och liknande, se Skydda kalkylblad i Excel nedan.

Gå till menyfliken Granska – Klicka på Skydda arbetsbok,
ange eventuellt ett lösenord och klicka på OK.

 

Skydda kalkylblad i Excel
Att skydda ett kalkylblad i Excel innebär att du t.ex. förhindrar att en användare ändrar, tar bort, infogar eller formaterar data i bladet. Som standard är alla celler och element i ett kalkylblad låsta när du skyddar kalkylbladet och användare kan inte göra ändringar i låsta celler. När du väljer att låsa ett kalkylblad i Excel finns det dock möjlighet att ange att viss data eller element ska kunna ändras av användare. För att göra detta behöver du för t.ex. en cell, område eller element, markera dessa och gå in i dialogrutan Formatera celler (CRTL+1), klicka på fliken Skydd och bocka ur alternativet Låst. Slutligen behöver du aktivera bladskyddet. se Aktivera bladskyddet nedan.

 

Aktivera bladskyddet
Gå till menyfliken Granska – Klicka på Skydda blad, ange eventuellt ett lösenord – Välj vad som ska tillåtas i det skyddade bladet – Klicka på OK.

Observera: Om du har flera kalkylblad i samma arbetsbok du vill skydda, behöver du Skydda blad för vart och ett av dessa.


Låsa upp arbetsbok eller kalkylblad i Excel

Att ta bort skyddet från en arbetsbok eller ett kalkylblad är enkelt, och görs även det under fliken Granska.

Gå till menyfliken Granska – Klicka på Ta bort bladets skydd /Skydda arbetsbok ange eventuellt lösenord – Klicka på OK.

 

Detta var några exempel på låsningar i Excel men det finns fler möjligheter.
Behöver ditt företag eller organisation säkerställa att data förblir konfidentiell och inte kommer i orätta händer? Vill du bara att en utvald grupp av användare skall kunna ta del av en viss arbetsbok?
Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer!

Observera: Låsningarna ovan skyddar inte känslig information som finns i en arbetsbok, utan är till för att dölja data, formler och t.ex. förhindra ändringar med mera.
Det kan också vara viktigt att känna till att Excel inte krypterar data som är dolda eller låsta i en arbetsbok.

Med vänliga hälsningar,
Excelspecialisten


Läs mer om våra Excelkurser

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig