Nyhetsbrev December 2015 – Nu har vi ljus här i vårt hus

23 december, 2015

Facebook like button

header image one
header image two header image three

header image four

header image five  

Nu har vi ljus här i vårt hus…

God jul och Gott nytt år!
Året lider mot sitt slut och december är varmare än någonsin. Även hos oss har temperaturen varit hög med fullt upp i många olika spännande projekt och utbildningar. Vi på Excelspecialisten och Nlight Solutions vill tacka alla kunder, partners och medarbetare för ett händelserikt 2015 samt önska er alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år!
December månads upplaga innehåller följande:

  header image six

  separator

 

Även i år skänker vi HOPP!

Barncancerfondens Julknapp 2014   Även i år har vi valt att skänka HOPP till barn och ungdomar med cancer genom att donera pengar till Barncancerfonden istället för att köpa julklappar till anställda och kunder.

Barncancerfonden bekämpar barncancer och ser till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver.

Vill du eller ditt företag också vara med och stödja Barncancerfonden i arbetet mot cancer, besök Barncancerfondens webbsida för mer information.

  Till Barncancerfonden  Till Barncancerfonden
 
 

  separator

 

Inledning

Vi har haft ett fantastiskt roligt år 2015 där vi inte bara har fått många nya kunder utan även har påbörjat nya projekt med flera av våra äldsta kunder som vi har samarbetat med i över 15 år. Vi tackar för att vi år efter år får förtroende från våra kunder med att hjälpa dem att effektivisera sin verksamhet samt att utbilda sin personal. Vi vet redan nu att det finns ett antal riktigt spännande projekt som skall påbörjas under det kommande året.

Under 2015 har vi också fått förmånen att välkomna tre nya medarbetare till Excel-familjen och vi finns nu inte längre bara i Göteborg och Stockholm utan vi har även satellitkontor i både Frankrike och Norge.

Som Microsoft Partner har vi också fått en hel del nyheter att smaka på. Microsoft har haft ett år som saknar motstycke på länge när det kommer till produktsläpp. De har bl.a. lanserat Office 2016, operativsystemet Windows 10 samt Power BI Dashboards.

Det affärsområde som har ökat mest hos oss under det gångna året är Business Intelligence. Vi har både nyanställt och också i dagarna lanserat vår nya utbildning inom Data Analysis Expressions (DAX) i Excel där det första utbildningstillfället kommer att gå av stapeln under våren.

God jul och Gott nytt år önskar vi på Excelspecialisten och Nlight Solutions!

Johan Öhrn
Vice VD, Excelspecialisten & Nlight Solutions
 
 

  separator

 

Excel 2016 är här!

Excel 2016 Hos oss på Excelspecialisten har det rådit en exalterad stämning under hösten. Så exalterad att luften nästan har vibrerat här på kontoret. Några av er kanske redan har gissat anledningen men för er som inte har det: Office 2016 har släppts i höstas!

Inkluderat i Office-paketet finns som väntat en ny version av Excel, en applikation som ligger oss varmt om hjärtat. Vi har givetvis inte kunna hålla oss utan har gjort allt för att ta reda på vilka nyheter vi kan förvänta oss, och det är ganska många. Såpass många att vi inte kan ta upp alla här i nyhetsbrevet utan försöker hålla oss på en övergripande nivå.

På ytan märker man inte några större skillnader i Excel 2016 mot tidigare versioner. De största skillnaderna är att man gjort gränssnittet mer anpassat för pekskärm samt att det nu även finns en sökfunktion om man vill slippa leta upp funktioner bland menyerna. Det är istället under motorhuven som de flesta nyheter finns. Microsoft har haft två centrala motton under utvecklingen vilka ger en övergripande förståelse för deras vision: Is Excel = In Excel samt Streamlined and powerful user experience for data analysis.

Is Excel = In Excel

Funktioner som tidigare endast funnits tillgängliga som tillägg, exempelvis Power Query och Power Map, är nu inbyggda i Excel. Man slipper därmed krångliga installationer och det finns också stöd för att automatisera datahämtningar med Power Query från VBA.

Streamlined and powerful user experience for data analysis

Det finns ett tydligt fokus på att Excel skall bli ännu bättre när det gäller datahantering och analys. Det tycker vi är en väldigt positivt nyhet, då det gör det ännu enklare för oss att på ett kostnadseffektivt sätt hjälpa våra kunder. Bland annat finns det stöd för datahämtning från flera nya källor, samt att det är lättare att transformera data efter behov. Man har även byggt in ny funktionalitet för att kunna göra prognoser utefter historisk data.

För att ytterligare underlätta analys har Microsoft dessutom byggt om motorn för diagram. Detta har möjliggjort ett antal nya diagram som är bra för att visualisera finansiell eller hierarkisk data och för att hitta statistiska samband.

  • Ekonomi: Waterfall
  • Statistik: Histogram, Pareto, Box & Whisker
  • Hierarkier: Treemap och Sunburst

Köp Office 2016 av oss

Vi är numera även försäljare av Office 365 så om ni är intresserade att uppgradera och ta del av alla nya funktioner kan ni kontakta oss.

Mer information om Office 2016

För er som vill ha kompletterande information om Excel 2016, finns följande länkar:

Office.com: What’s new in Excel 2016 for Windows
Office.com: What’s New and Improved in Office 2016 for Office 365

  Kontakta oss  Kontakta oss

  separator

 

Utbildningar i Excel

Vi erbjuder kurser i Excel, på rätt nivå, som effektiviserar och gör ditt dagliga arbete roligare!
Ny utbildning: Data Analysis Expressions (DAX) i Excel
Vi har utökat vårt utbildningsutbud med utbildningen Data Analysis Expressions (DAX) i Excel.

På denna tvådagarsutbildning lär du dig att bemästra frågespråket Data Analysis Expressions (DAX). DAX används för att skapa avancerade uträkningar i Power Pivot för Excel vilket är ett verktyg för Self-Service Business Intelligence från Microsoft. Kursen riktar sig till dig som tidigare gått vår kurs Business Intelligence i Excel eller har motsvarande kunskaper och vill ta nästa steg för att kunna skapa en komplett datamodell.

Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer där samtliga är specialicerade inom Excel. Kontakta oss för att veta vilken utbildning som passar just dig och dina kollegor.

Alla våra kurser:

Nöjda kunder

Valio Sverige AB ”Vi är väldigt nöjda med Excelspecialistens utbildningsinsats när vi genomförde en företagsanpassad kurs inom Excel; lärarna var kunniga, pedagogiska och kompetenta!”

Nadja Blomkvist
Säljkoordinator, Valio Sverige AB

 
Höganäs Energi AB ”Excelspecialisten gjorde ett bra förarbete som gjorde att vi fick en anpassad utbildning efter var och ens förkunskaper i Excel. Mycket bra upplägg med utbildning i smågrupper med hands-on övningar hela tiden. Möjlighet att ställa frågor som engagerade och kunniga utbildare kunde svara på.

Vi ser ett ökat intresse att använda Excel och märker att fler hittar nyttan med utbildningen i sin vardag.”

Gussi Degrenius
Ekonomiansvarig, Höganäs Energi AB

Har du frågor eller vill boka någon av våra utbildningar? Vi kan hjälpa dig om du är osäker på vilken kurs du skall gå.

Kontakta oss via webben, boka en utbildning direkt eller slå Jörgen, ansvarig för våra utbildningar i Excel, en signal på telefon 031-340 44 00.

  Läs mer om alla våra utbildningar i Excel  Läs mer om utbildningar och kurser i excel
 
 

  separator

 
Exceltips logotyp
Har du haft problem med att tal formateras som text i Excel och att dina beräkningar därmed inte fungerar?

OMFEL: Slipp felmeddelanden i dina rapporter

Exceltips - OMFEL
Är du kanske en av oss som irriterar dig på att du inte kan förbereda dina kalkyler fullt ut, med formler, utan att få diverse felkoder om du saknar en del data?

Felkoder som du kan få i dina kalkyler är exempelvis: #DIVISION/0!, #SAKNAS!, #NAMN?, #SKÄRNING!, #OGILTIGT!, #REFERENS! eller #VÄRDEFEL!. Den vanligaste felkoden man får om man arbetar med matematiska funktioner, är #DIVISION/0!. Den är ett resultat av att man försöker dividera ett tal med 0 eller en referens till en tom cell.

I exempel 1 i bilden ovanför finns ett dataområde med bl.a. en uträkning av snittresultat/månad, och den är förberedd även för år 2016. Du ser hur formeln som är använd i kolumn F ser ut, strax intill med grått teckensnitt. Eftersom det inte finns någon data i cell E6 resulterar formeln i felkoden #DIVISION/0!, vilket gör att kalkylen ser lite tråkig och oproffsig ut.

Om vi istället använder oss av funktionen OMFEL (IFERROR för engelsk version av Excel) i en nästlad formel, så kan vi undvika att få felkoder till följd av att det endast saknas viss data. OMFEL har följande syntax:

=OMFEL(värde; värde_om_fel)
”värde” är t.ex. din formel
”värde_om_fel” är det som ska visas i cellen om det blir ett fel med din formel. Du har här möjligheten att anpassa vad du vill ska stå i cellen med din formel, vid felaktighet beräkning till följd av t.ex. saknad data. Det kan vara precis vad som helst, som faller dig i smaken.

I exempel 2 ovanför, finns samma dataområde som i exempel 1, men vi har här valt att använda oss av funktionen OMFEL för att slippa att få felkoden #DIVISION/0! när data saknas i kolumn E. (Du ser hur formeln som är använd i kolumn F ser ut, strax intill med grått teckensnitt.) Som ”värde” har vi använt vår summa-formel, och som ”värde_om_fel” har vi valt att cellen ska vara tom. (Du beskriver tom för Excel, genom att använda två citattecken efter varandra)

Nu ser vår kalkyl mycket trevligare ut, trots att formlerna är på plats och data saknas.

  Till fler Exceltips  Läs mer om ...
 
 

footer image one
separator
 

Kontakta oss

Telefon: Göteborg:   031 – 340 44 00
Stockholm: 08 – 340 100
Email: info@excelspecialisten.se
Övrigt: facebook icon linkedin icon email icon
 
footer image two
footer image three

footer image four Excelspecialisten XLS AB
Åvägen 17F, 412 51 GÖTEBORG
Telefon: 031 – 340 44 00
footer image five
footer image six

Några av våra nöjda kunder

Visa fler

Bli kontaktad av oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig