Valutaformat: Hur får vi Excel att arbeta med MKr?
Ett exceltips kan vara lättare eller svårare. Idag skall vi ta upp en sak som är ett litet mellanting – det ser ut att vara svårt men är på ett sätt lätt ändå. Konkret skall vi ta upp specialformat i celler. Att lägga till enheten kr i en cell är ganska lätt, men hur lägger vi till kkr eller Mkr?
Vi börjar med hur vi ser till att det automatiskt står kr i en cell. Det gör vi genom att högerklicka på cellen, välja formatera celler. I fönstret som då visar sig väljer vi kategorin valuta och sedan det första förslaget. Det visar ett negativt tal svart. Med det menas att alla tal även negativa blir svarta. Andra alternativ är att de är röda. Formatet anger även att beloppet skall skrivas ut med två decimaler.
Om vi nu skriver in 100 000 000 kommer det att visas i cellen med två decimaler och kr efter, förutsatt att cellen är bred nog.
Om vi istället vill skriva ut 100 000 kkr så väljer vi att formatera celler igen, men denna gången väljer vi anpassat format istället för valuta. I rutan ”Typ” skriver vi koden # ### ” kkr”. Detta skall skrivas precis som det står. Alla mellanrum är enkla och citationstecknen skall vara med runt kkr (se bild nedan).
När vi trycker på OK visas talet som 100 000 kkr – men varför?
Svaret är att vår kod är en anvisning till Excel. # ### betyder att tal skall skrivas ut grupperade tre och tre siffror. # betyder att en siffra skall skrivas ut om det behövs. Om vi istället skriver en serie nollor 000 000 000 så får vi alltid nio siffror i vårt tal och inledande nollor visas, upp till nio siffor. Högre tal visas inte med inledande nollor. Om du testar att ändra koden på detta vis så ser du hur det blir i exempelfönstret ovanför koden!
Koden # ###,000 ger värdet 100 000,000. De tre siffrorna på slutet tvingar nämligen fram tre decimaler även om dessa är nollor. Om vi istället använt # ###,### blir det bara de decimaler som behövs, t.ex. 5,53 och inte 5,530. Testa!
Mellanrummet mellan sista # eller sista 0 i vår kod betyder att taket skall visas tusen gånger mindre, dvs tusental kronor och inte hela kronor. Pröva att ta bort mellanrummet så ser du att alla siffror visar sig!
Om vi istället lägger in två mellanrum mellan sista # och första citationstecknet så visas talet en miljon gånger lägre. Det vill säga: ytterligare tre nollor försvinner. Pröva!
Texten mellan citationstecknen avgör vilken enhet som skall stå efter talet. Det kan stå kkr, NKR, TSEK eller Kalle. Det är helt valfritt. Citationstecknen har vi för att tala om för Excel att det är en text. Vi kan då lägga in mellanrum. Om vi inte har några mellanrum i vår text kan vi skippa citationstecknen, och kanske finner du något exempel på nätet med sådan kod, men det är inte en bra strategi. Bättre är att lära sig ett mönster som fungerar i alla lägen.
|